Извънредно ежедневие

ИКонспирациите не смогват да догонят случването си.

Латинската дума conspire (con – „заедно с“ и spiro – „дишам“) може би се случва в момента. Хората се опасяват, че дишат заедно въздух, пълен с коронавирус. И през този общ въздух трябва някак си да крадешком да прокрадват откритите части на тялото и живота си. Това обединява ли ги или ги разединява? Напълно неспособни са да преценят.

Новините валят, коя от коя по-вълнуващи и трудни за проверяване. Научните открития се съобщават бързо, с добросъвестни опити за проверка и изчерпателност (в най-добрия случай), но с уточнение, че не са получили потвърждение от колеги или други изследователски институции*. Самото естество на научната информация като такава предполага, че тя трябва да бъде проверена и доказана. Ами ако тази спомената е вярна и вирусът мутира преди да се случи това? И ако е вярно това, че вирусът покосява фатално имунокомпрометирани хора, то те как биха издържали и евентуална ваксинация (обещана за другия сезон)? Излязоха данни кои лекарства може би влошават грипа и водят до пневмония. Звучи като оксиморон, но пък се твърди, че е проверена информацията**. Ситуацията атакува защитните сили на организма едновременно с устойчивостта на информационното тяло на обществото.

Ако става въпрос за информационна и/или биологична война, то влиза в сила правилото, че на война първо умира истината. Голямата, цяла, солидно смислена истина, която важи за достатъчно много хора. Обществото я изкихва на дребни капчици, които падат и върху още незаразени хора. Някой киха? Какъв прекрасен ужас! Честито, имаме пандемия. Това е актуалното извънредно ежедневие.

***

Световният Торбалан

Социалните мрежи разпространиха заразата навсякъде много преди вирусът да сколаса да стигне до нова държава.

Хората имат нужда от яснота. Да се ориентират и да си изработят мнение. Ориентация в пандемията от информационни пръски – това е интуитивен избор. От него следва да се избере едно от двете мнения – опасността от вируса е силно преувеличена или пандемията е на прага, само да направим така, че да не е нашия. Тяхната битова проекция е: запасяване (да не се забрави тоалетната хартия) или пускане на постове с ирония за запасяването (отново да не се забрави тоалетната хартия, че е най-благодатен обект). Затворените в домовете си хора водят студена гражданска война в социалните мрежи в защита на вече („подходящо“) съставените си становища. Хвърчат пръски от осмиването и дори заканите към противоположната позиция. Тече почти безобидна, но крайно необходима за запълване на времето, извънредно ежедневна война. Много хора участват в нея. Вероятно може да бъде счетена за обединяващо мероприятие…

Под крилото на черния лебед

Черният лебед*** винаги прави несъразмерно голяма сянка, тръгне ли да прелита над хората. Никой не е готов да загуби ежедневието си под нея. И не го и губи, то просто става извънредно.

Настава дезориентация. Хората имат чувството, че конспирации се случват във все повече аспекти. Защото не вярват на никого. Само на необясними разумно и емпирично теории. (Които не е задължително винаги да са се оказвали неверни, но и не винаги помагат за намиране на разумни действия).

Управниците взимат решения дали и кога да наложат карантина. Хората са недоволни, защото са я наложили късно или че не е трябвало да я налагат. Само няколко тънички гласчета се обаждат, че трябва да им се доверим и да вярваме, че е за наше добро. Може би тогава имунните ни системи ще бъдат силни, защото няма да се борят да отхвърлят „заразните/токсичните политици“. А отговорните хора полагат усилия да разяснят позицията си по разбираем и надежден начин****.

Появиха се мнения, че управниците са наложили прекомерни мерки, защото нямат доверие на добросъвестността на хората. И правилно са направили. Мнозина от нас знаят от първа ръка за случаи на завърнали се от „заразени“ места хора, които веднага тръгват да си вършат работа при лекари или за други услуги. (Лично аз знам за 3 такива.)

Хората не вярват на управниците. И те имат своите основания. Защото част от тях не понасят народа си и когато правят изявления пред него, езикът на тялото им дава отблъскващи послания.

И тук няма конспирация – в преносен смисъл обществото отдавна не диша един и същи въздух. Предстои да се види дали ще платим горчива цена за това в пряк смисъл, заради проблем с реалния ни общ въздух.

Страшна епидемия

Информационното тяло на обществото е поразено от вируса на страха. Най-страшното е, че все още няма убедително за повечето хора виждане къде е неговата обоснована граница, в рамките на която е спасителен в този случай. Имунната система на общността я няма, вероятно я е нямало още от навлизането в нея на социалните мрежи. Защото там може всичко, няма предпазващи бариери.

Сега се иска лична отговорност. И спазване на правила. Такива неща отдавна няма, ще се наложи да ровим назад в миналото, за да открием под какво сме ги зарили. И колко вторични неща може да изникнат. Да, управниците са покварени, но други си нямаме. Да се връщаш от Италия и да хукваш по улиците, защото мразиш правителството и няма до го слушаш… Да, правилата орязват личната ни свобода, но от нея може да се ползват само живите и здравите. Понеже с пневмония в болницата също е доста ограничително.

Можем само да се надяваме, че в тази епидемия ще загине асоциалния нихилизъм.  

***

Конспиративните теории дочакаха своя час. Ситуацията изглежда с много проекции и вариантни разклонения. Кои от тях ще се окажат реални и/или проявени ще видим впоследствие. Съвсем по китайски се сбъдна проклятието да живеем в интересни времена. Сега на всички може да ни се наложи (поне временно, и евентуално вразумително) да станем едно цяло.

А дали това цяло ще е обвито в тоалетна хартия като мумия? За да не ни разпознаят страшните космически зелени човечета, че сме хора. Ще видим доколко е поразено менталното тяло на обществото…

Ана Димитрова

* https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/V-genoma-na-koronavirusa-otkriha-parvoto-goliamo-izmenenie_146306.html (при отваряне на линка на английски се появява оригиналния текст, но над него има забележка, че тази статия не е удостоверена от други специалисти)

** https://segabg.com/hot/category-zdrave/frenskite-vlasti-ne-piyte-protivovuzpalitelni-lekarstva

*** https://www.umniknigi.com/product/cherniyat-lebed-vyzdejstvieto-na-slabo-veroyatnoto-v-zhivota-i-na-pazara/

**** https://news.bnt.bg/news/gen-mutafchiyski-predlaga-da-ostanat-da-rabotyat-samo-hranitelni-magazini-apteki-banki-i-benzinostancii-1043555news.html