Докато още е човешки

Будителите ще ги има, докато хората удържат превъзходството на своя интелект. Крехкото, уязвимо и кратковременно тържество на познанието. Знанието няма как да бъде спряно за повече от секунди, в които да бъде заснет поредния му триумф. После отново се пуска по алгоритмите, анализа и откритията. А будителите са хората, които правят така, че останалите да възприемат благата на постигнатото. Архитипът им е един древногръцки титан, за когото всички знаят каква горяща полза е дарил на човечеството…
В днешно време будители са тези, които тласкат останалите към просветеност и прогрес. В най-общия смисъл. А на национално ниво – те ще се опитат да пробудят познанията на една нация за нейното минало, идентичност и развитие. А за да направят това, ще имат нужда да ползват съвременни средства. Които неминуемо са свързани с компютри и канали за разпространение на информация.
Сегашните будители трябва да могат да се справят с информационните технологии. Например, във Фейсбук трябва да намерят начин да популяризират публикациите си въпреки това как социалната мрежа прецени да ги показва според ключовите думи. Защото, ако тя сметне, че някой не се интересува от такъв текст, няма да му го покаже. Започнал е процесът по въвеждане на изкуствен интелект там*. В Гугъл – също. Заплащането не помага, защото въпреки него, отзад пак стои преценяваш софтуерен алгоритъм. Социалните мрежи се учат да разпознават съдържание и да свързват думи. Шансът на хората е да се опитат да развият своя интелект, при това ускорено. Вече има партия шах, спечелена от машина срещу човек…
Засега, изкуственият интелект е под контрола на човешкия. Но, той се развива устремно и има прогнози, че до края на века той може да превъзхожда човешкия**. Чисто като фантазия – какво ли би било, ако този, машинният интелект е добронамерен, и успее да води хората към добро. Като електронен будител? Трудно е да не ни полазят тръпки от тази представа, въпреки всичко, макар и да е казано, че се отнася за добронамерени машини. Може би, защото не знаем в какво ли се изразявала добронамереността на изкуствения интелект. За него може да е най-оправдано постоянно да учим и да се трудим, почивката, и най-вече необяснимите за него развлечения, да бъдат в черния списък за блокиране?
Засега още, за наше спокойствие (дори и само привидно), будителите са хора. Все още и тези, които тласкат развитието на човечеството напред с работата си по най-напредничави технологии, също са с човешки интелект. Можем само да се надяваме да имат съзнание за мисия и да работят по технологии, които са в полза на човечеството. За съжаление, и тук ще има борба – създават се и много машини, които да бъдат ползвани при военни действия като бойни роботи… Аналогична разлика на тази между атомна бомба и АЕЦ. Неслучайно един от най-големите световни будители на 20. век – Албърт Айнщайн отчита като най-голяма своя грешка участието си в създаването на такава бомба.
Друга възможна посока за развитието на технологиите, която даже е и надежда, е това, което прави Стивън Хокинг – хората да ползват изкуствен интелект, за да подобрят някои свои функции. Запазва се условието да се направи така, че той да не ги контролира. Самият ползващ ги професор е отправял множество предупреждения за опасностите от изкуствения интелект и безконтролното му налагане. Съществуват няколко направления, които се занимават с начините за техногенно засилване на човешката еволюция***. За предотвратяване на опасностите от това има и формулирана декларация, още преди началото на този век, в който ще се разиграят решаващите действия по тази тема.
И докато все още всеки от нас има компютър, на който може да прочете нещо, даващо сили и оптимизъм, за сегашните обикновени човешки будители остава да подбуждат човешкия дух, че поне негов аналог не се очаква да имат машините. И човекът има поне още малък отрязък от време за дадения му шанс за просветление.

* http://fortune.com/2016/06/01/facebook-artificial-intelligence/
**http://offnews.bg/news/Tehnologii_18759/Prognoza-za-razvitie-na-tehnologiite-do-2099-ot-Rej-Kurtcvejl_502988.html
*** http://www.memoriabg.com/2016/10/15/transhumanism-vratata-veche-e-otvorena-i-nie-sme-vutre/